Lina,  Avd. chef

Vart jag var...
Jag hade ofta ångest. En orolig pirrande känsla i hela kroppen. En ångest som gjorde att jag aktiverade mig mer för att inte behöva landa i mina känslor och känna. Det resulterade i att jag kände mig stressad, jämt. För att jag gjorde allt förutom att landa i hur jag mådde. I stressen växte det samtidigt fram en irritation, jag va jämt irriterad. Minsta lilla så högg jag som en orm, taggarna utåt direkt. Jag sa aldrig nej. Jag va en powerwoman...trodde jag! Livrädd att göra folk besvikna. Jag tog slut på mig själv.

Vad jag gjorde...
Fredrica erbjöd mig ett samtalsprogram om 7 samtal. Vi pratade via telefonen en gång varannan vecka. Varje samtal stannade jag upp helt en timma, jag lyssnade in Fredrica och analyserade allt hon sa. Hon fick mig att öppna nya sinnen.

Vart jag är...
Jag har inte alls lika mycket ångest. Som hypokondriker försvinner nog aldrig ångesten helt, men med redskapet att det är jag som styr mina egna tankar har hjälpt mig något enormt. Jag är inte alla till lags längre, jag har börjat lägga min tid och energi där jag känner att jag vill lägga den. Irritationen är också som puts väck, jag tar inte alls åt mig lika mycket av allt som jag gjorde innan. Jag lyssnar, tar in, reflekterar och går vidare.

Vi kan säga att jag slängt min offerkofta för gott.

Jag känner mig lugnare i mig själv överlag. Min bonusson sa till mig "Oj är du ledsen?" Mitt svar blev "Nej verkligen inte" Det var hans reaktion, när jag bara kände mig lugn. Det är dax för mig att börja lära känna mig själv på nytt. En lika sprudlande människa full av energi som innan, fast utan tankar som ger mig stress och ångest.

Jag avslutade det sjunde samtalet med "Tack Fredrica, du har förändrat eller gjort mig till ett bättre jag"
Svaret blev "Jag har gett dig redskapen, men det är DU som gjort jobbet"

Så tack till dig Fredrica men ett lika stort tack till mig själv. Keep up the good work!

// Lina

Sofia, Butikschef
Vart jag var
Jag hade ofta ont i huvudet och kände mig spänd i axlar. Jag kände att jag satt fast i ett ekorrhjul med familj och jobb. Kände mig stressad över att inte räcka till, både på jobbet och på min fritid. Jag kunde ha perioder då jag låg och grubblade sent in på nätterna. Sedan kom förändringen och hela familjen skulle vissa dagar arbeta och studera hemifrån. Då kom en ny typ av stress.

Vad jag gjorde
Jag fick kontakt med Fredrica och började med hennes 7-veckorsprogram. Vi pratade på telefon en gång i veckan. Samtalen gav mig energi och jag såg fram emot kommande vecka. Jag fick små uppgifter mellan samtalen där jag skulle notera saker. Det var aldrig några jobbiga hemuppgifter, utan det var mer spännande att se hur jag förändrades i mina tankar.

Vart jag är
Jag känner mig som en ny person, samtidigt som jag känner mig som mitt gamla jag. Lite som att jämföra sig själv idag med sitt 10 år yngre jag. Jag är samma person, men det känns som jag gjort ett stort kliv i min utveckling. Jag känner mig mer lugn. Saker som stressade mig eller irriterade mig innan känns inte alls lika stressande och jobbigt nu. Jag sover mycket bättre på nätterna, vilket jag är väldig glad över. Det tog ett tag innan jag märkte att jag inte hade huvudvärk lika ofta. Jag var van att ha det nästan varje vecka och plötsligt hade det gått tre veckor och jag hade inte haft huvudvärk alls. Nu har det hänt någon enstaka gång.

Det är lugnare i familjen nu. Vi umgås och pratar på en helt annan sätt än tidigare. Jag märkte att familjen började ändra på sig när jag började ändra på mig. Jag märker det även i kontakten med min pappa, samtalen gick smidigare. Vi har inte alltid kommit så bra överens.

Mina vänner säger till mig att jag ser piggare ut och att jag är gladare än tidigare. Jag känner mig mer jämn i mitt humör. Jag känner att jag har mer ork, även fast jag gör lika mycket nu som då. Jag noterar mer runt omkring mig, tidigare kunde barnen säga att jag inte lyssnade.

Jag är positivt överraskad hur mitt liv ser ut nu. Det är svårt att sammanfatta allt här och jag känner att jag fortfarande upptäcker nya saker. Jag är väldigt glad att jag har gjort detta.
-Sofia